Química
Pilar Mateo és una d’eixes dones que, des dels seus laboratoris, amb la ciència i dia a dia ajuden a millorar aquest món. És una de les deu científiques més prestigioses d’Espanya i està entre les cent més destacades de tot el món. Doctora en química, al llarg de la seua trajectòria ha centrat la seua activitat professional en el desenvolupament i aplicació de noves tecnologies de microencapsulació polimèrica de biocides i productes naturals per al control d’insectes que transmeten malalties endèmiques mortals -associades a la pobresa -i l’erradicació d’aquestes. Fa ja 25 anys va crear la “pintura que salva vides” –així se coneix-, un invent que ha contribuït a lluitar contra el mal de chagas, dengue, chikungunya, leishmaniasis o la malària, evitant moltes morts en les zones més desfavorides del planeta.
És una científica amb una clara vocació social; creu fermament que la ciència ha d’estar al servei de la societat. El seu lema és “la ciència que abraça”, que significa la necessitat d’estar present allà on les persones pateixen malalties.
A més, no solament és una brillant investigadora, sinó també gran emprenedora. Actualment és presidenta de l’empresa Inesfly Corporation, on dirigeix el seu departament d’I+D. Fundadora i promotora de l’empresa Shichi world, i cofundadora de l’empresa audiovisual Filmántropo.
En paral·lel a les seues investigacions científiques, durant la seua trajectòria, ha dut a terme diversos projectes socials per a millorar la qualitat de vida de les comunitats més vulnerables. És presidenta del MOMIM (Moviment de Dones Indígenes del Món) i de la Fundació Pilar Mateo.
Per a la científica valenciana, l’art és la realització de l’esperit humà i té vocació universal. I el mural d’Alba Fabre és a més una trobada amb el temps. Representa d’una banda el passat de la seua vida, el seu esforç per millorar, a través de la química, la dignitat de les persones que viuen en condicions molt precàries en zones afectades per malalties endèmiques vinculades amb la pobresa. Però ho fa amb la il·lusió que servisca com un xicotet exemple per a altres generacions futures. Que desperte l’interès per la ciència i que ho faça també amb vocació de gènere, demostratiu que la ciència i la creativitat artística no tenen fronteres ni sexe.
Ubicació: Jardins de Vivers, c/ del Gral. Elio, s/n, La Saïdia, 46010 València
EMT Línies: 11, 12