Enginyera
Elena García Armada és Doctora Enginyera Industrial, Investigadora Científica del CSIC i fundadora i CEO de Marsi Bionics. Ha aconseguit resultats pioners en l’àmbit internacional en el desenvolupament d’exoesquelets pediàtrics d’assistència a la marxa. Els seus treballs han donat lloc a 8 patents esteses internacionalment i ha publicat més de 100 treballs científics. Elena García dedica una part important de la seua activitat a la transferència tecnològica fundant l’Empresa de Base Tecnològica Marsi Bionics en 2013. El gran impacte cientificotècnic i social del seu treball investigador i emprenedor ha sigut reconegut ja amb 40 premis atorgats per institucions de prestigi.
Entre les seues distincions destaquen el Premi Duran Farrell d’Investigació Tecnològica 2020, el Premi TALGO a l’Excel·lència de la Dona en l’Enginyeria en la seua primera edició 2019, o la Placa de Plata de la Sanitat Madrilenya, reconeixements als quals ara se suma aquest homenatge del projecte “Dones de Ciència”.
Elena García representa a la ciència espanyola en importants comités: és membre del jurat dels Premis Princesa d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica i del Premi Nacional de Transferència Tecnològica, així com del Comité Estratègic del programa Dona i Enginyeria de la Reial Acadèmia d’Enginyeria, entre altres. A més, és Acadèmica Corresponent d’Honor de la Reial Acadèmia de Medicina de Cantàbria i una gran compromesa amb la divulgació de la ciència.
Sobre els exoesquelets dissenyats per Elena García Armada
Els exoesquelets dissenyats per Elena García Armada i el seu equip són únics en el món. Quan va començar el projecte d’investigació l’any 2009 no existia el coneixement tècnic per a aplicar la robòtica a la rehabilitació de malalties neuromusculars en els pacients pediàtrics. Ara, 12 anys després, els exoesquelets infantils són una realitat que poden ser utilitzats per xiquets i xiquetes afligits amb patologies tan diverses com l’Atròfia Muscular Espinal i la paràlisi cerebral infantil.
L’exoesquelet, compost per 10 articulacions, imita el funcionament del múscul natural i, gràcies a la intel·ligència artificial, anticipa el moviment del pacient aportant la força necessària per a completar la marxa. Això permet caminar a xiquets que no poden fer-ho al mateix temps que treballen la seua musculatura de manera general impactant en el seu estat físic i anímic.
Ubicació: IES Font de Sant Lluís (Avda. Germans Maristes, 25. 46013 València)
EMT Línies: 6, 13, 14, 18, 35, N7 i N9