Belén Franch

Física

Belén Franch Gras (València, 1984) és doctora Cum laude en Física (abril 2013) pel departament de Física de la Terra i Termodinàmica de la Universitat de València. Des de 2013 a 2019 va treballar com Associate Research Professor en la Universitat de Maryland i com a investigadora associada en la NASA. Des de 2019 fins a 2022 va treballar en la Universtitat de València com a investigadora distingida, i des de 2022 és professora titular. De manera paral·lela, des de 2019 és professora associada en la Universitat de Maryland.

Les seues principals línies d’investigació se centren en la utilització d’imatges de satèl·lits de teledetecció per a analitzar la superfície de la Terra. D’una banda, Belén treballa en l’estimació i anàlisi de l’albedo superficial, paràmetre que mesura com l’energia del Sol és reflectida per la superfície de la Terra. Aquest és un paràmetre essencial en els models climàtics ja que regeix el balanç radioactiu, és a dir, quanta calor absorbeix o reflecteix una superfície. Durant la seua tesi, Belen va desenvolupar un model que permet l’estimació d’aquest paràmetre de manera diària i reduint la seua incertesa. En l’actualitat, el seu treball se centra en adaptar aquest model als nous sensors de mitjana a alta resolució espacial per a millorar les estimacions del balanç hídric. A més, lidera del grup de treball d’“estimacions de rendiment dels cultius” dins del consorci internacional NASA Harvest, finançat per NASA. A més, des de 2019, és membre de la iniciativa Group on Earth Observations Global Agriculture Monitoring (GEOGLAM), en el qual es troben els principals investigadors internacionals, coordinant els diferents treballs en el monitoratge de l’agricultura mitjançant la teledetecció.

Ha participat en diversos articles en revistes SCI, capítols de llibres, guies d’usuaris per a la NASA i conferències internacionals d’alt prestigi. És investigadora principal en projectes de la NASA amb gran finançament, la qual cosa li permet liderar un grup de quatre persones incloent dos estudiants de doctorat dels quals és directora de tesi.

En 2018, Belen Franch va ser guardonada per la NASA amb la medalla d’honor “Early career achivement medal” per la seua contribució excepcional en el camp de la teledetecció i la seua contribució a una millor comprensió del sistema de la Terra i els seus recursos agrícoles. Al desembre de 2018, va obtenir la màxima puntuació de la categoria sènior en el programa Generació Talent de la Generalitat Valenciana per a la recuperació de personal investigador doctor d’excel·lència per al desenvolupament de projectes d’I+D+i en el territori valencià.

Al novembre de 2019, Belén va rebre el premi EVAP (Asociacion d’Empresàries i Professionals de València) per Jove Talent. I al març de 2020, va obtindre el premi Forinvest a la trajectòria professional en innovació i emprenedoria

“Ser protagonista d’aquest mural és una gran satisfacció i tot un orgull. En Física només es matricula cada any un 30% de xiques i les professores titulars a penes representem poc més del 20%. És per tant necessari realitzar iniciatives com Dones de Ciència per a poder, a través de referents femenins, atraure a les xiques a triar les carreres STEM sense prejudicis”.


Artista: Aleixa la Peixa

Ubicació: IES Sucro. C/ José Miguel Perales Balaguer, s/n · 46687 Albalat de la Ribera (València)

Plànol