Sara García Alonso

Biòloga molecular / Astronauta

Sara García-Alonso és investigadora titular en el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i membre de la reserva d’astronautes de l’Agència Espacial Europea (ESA). Es va llicenciar en Biotecnologia a la Universitat de Lleó com la primera de la seua promoció, i hi va obtenir diversos premis a l’excel·lència acadèmica. Durant la carrera universitària, es va formar en diversos laboratoris i va fer el màster en l’especialitat de Biomedicina.

Posteriorment, es va traslladar al Centre d’Investigació del Càncer (2013-2018), on es va doctorar cum laude en Biologia Molecular del Càncer i Medicina Translacional, i va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat a la millor tesi doctoral en Medicina, per la Universitat de Salamanca. Durant aquesta etapa, va treballar en la identificació de dianes terapèutiques i mecanismes de resistència a fàrmacs en diferents tipus de càncer. El 2019, es va unir al laboratori del Dr. Mariano Barbacid en el CNIO, on ha realitzat avanços significatius en l’estudi de l’adenocarcinoma de pulmó impulsat pel KRAS. El seu treball està tenint un gran impacte en la identificació de teràpies dirigides contra aquesta classe de càncer.

Al novembre del 2022, Sara va ser seleccionada –entre quasi 23.000 persones candidates– com a astronauta de reserva del Cos Europeu d’Astronautes, i es va convertir en la primera dona espanyola a aconseguir-ho.

“És l’homenatge més bonic que m’han fet en tota la meua vida. L’emoció que vaig sentir en veure el mural en arribar al col·legi va ser indescriptible, com ho va ser també cada minut que vaig passar amb els xiquets i xiquetes del centre”. Així ho recorda Sara García Alonso qui, durant la inauguració del mural, va traslladar a totes les alumnes i alumnes un missatge clar i ple d’esperança: “Mai, mai, mai deixeu d’imaginar, de somiar, perquè el futur és vostre, de cadascuna de vosaltres i vosaltres”.


Artista: Yuda

Ubicació: CEIP Cervantes. Pça. de l’Exèrcit Espanyol, 7. 46701 Gandia (Valencia)

Plànol