María Vallet

Química

Doctora en Ciències Químiques, catedràtica de Química Inorgànica des de l’any 1990 i líder del Grup de Biomaterials Intel·ligents (GIBI), integrat en el CIBER-BBN i en l’Institut d’Investigació Sanitària Hospital 12 de Octubre (i+12), Vallet és acadèmica de les reials acadèmies d’Enginyeria (RAI) i Nacional de Farmàcia (RANF) i fellow de Biomaterials Science and Engineering (FBSE) i de l’American Institute for Medical and Biological Engineering (AIMBE).

Pionera en el camp dels materials ceràmics mesoporosos amb aplicació en biomedicina, el seu treball va descobrir, per primera vegada, les aplicacions biomèdiques potencials d’aquests materials, particularment en el camp de la regeneració òssia i els sistemes d’alliberament controlat de fàrmacs.

Ha rebut diversos premis nacionals i internacionals, entre els quals hi ha el Jaume I del 2018 en Investigació Bàsica, el Premi Nacional d’Investigació 2008, el Premi Francoespanyol 2000 de la Société Française de Chimie, el Premi RSEQ 2008 en Química Inorgànica, el Premi FEIQUE d’Investigació 2011, la Medalla d’Or de la RSEQ 2011, l’IUPAC 2013 Distinguished Women in Chemistry and Chemical Engineering, el Premi d’Investigació Miguel Catalán 2013, el Lilly Distinguished Career Award in Chemistry 2016, el Premi Julio Peláez a Pioneres de les Ciències Físiques, Químiques i Matemàtiques de la Fundación Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno 2017, i el Premi Margarita Salas a la Carrera Científica de la Comunitat de Madrid en la primera edició, l’any 2021. És, a més doctora honoris causa per les universitats del País Basc, Jaume I, Rovira i Virgili, i de Múrcia.

Ha format part del Comitè Nacional d’Avaluació d’Activitats Investigadores (CNEAI) i del Comitè Rector del Programa “Science for Peace” de l’OTAN (1999-2005). És membre honorari de la Materials Research Society de l’Índia.

“Encara que els últims anys s’ha avançat molt, cal continuar treballant per motivar, per acostar la ciència al públic més jove, i per visibilitzar la figura de les dones. Hem d’explicar-los el que fem, perquè conèixer és estimar. I quan ho coneguen, si els motiva i agrada, que s’hi dediquen. El treball en ciència és molt gratificant; com en tot, hi ha moments bons i dolents, però no és mai un treball rutinari; per això, entre altres coses, no tens mai la sensació de treballar. Per a mi, la ciència és gran part de la meua vida. Aquest mural és el millor premi, el més entranyable de tota la meua carrera”.


Artista: Roseta

Ubicació: IES Malilla. Calle Bernardo Morales Sanmartín, s/n, 46026 València

Plànol

EMT Línies: 8, 64, C3