María Cegarra

Química

El 7 de maig de 1928 María Cegarra Salcedo es va convertir en la primera dona a rebre el títol de perita química a espanya. Ho va fer a l’escola Industrial d’alcoi, antecessora de l’actual campus d’alcoi de la universitat Politècnica de València.

La seua mare, Filomena Salcedo Apolinario, era mestra i el seu pare, Ginés Cegarra Bernal, comerciant. La primera persona dedicada a la literatura en el seu entorn familiar va ser el seu germà Andrés (1894-1928), a qui María va dedicar el seu primer poemari, Cristalls meus (1935), en perdre’l després d’una llarga malaltia. El seu últim llibre de poesia, Poemes per a un silenci (1995), va estar dedicat a la seua germana Pepita, a la qual va sobreviure poc temps.

Nascuda en La Unió (Múrcia), una comarca molt lligada a la mineria, Andrés la va animar a estudiar química. Al seu germà li semblava una bona manera de guanyar-se la vida, estudiant i analitzant minerals. Encara que al principi no li agradava massa la idea, María es va anar enamorant a poc a poc d’aquesta disciplina i, de fet, molta de la seua poesia està inspirada i esguitada de conceptes de química.

El seu diploma de perita química li va permetre obrir un laboratori d’anàlisi mineralògica, alternant el seu treball amb l’activitat docent a l’escola de perits Industrials i Mestratge de Cartagena, i altres centres de formació professional i batxillerat.

Va compartir amistat amb escriptors i polítics de la seua època. Encara que d’ideologies oposades, va ser una gran amiga del poeta Miguel Hernández (1910-1942), amb el qual va intercanviar cartes durant un llarg període de temps.

Les seues anàlisis químiques, la seua docència i la seua poesia van estar lligats a la seua terra, en la qual sempre va residir.

Font: Dones amb ciència


Artista: Dúo Medianeras

Ubicació: Campus d’Alcoi UPV Pza. Ferrándiz i Carbonell, s/n 03081, Alcoy (Alicante)

Plànol