María Blasco

Biòloga

La biòloga alacantina María Blasco va començar la seua reconeguda trajectòria investigadora després de defensar la tesi doctoral, dirigida per Margarita Salas, al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa de la Universitat Autònoma de Madrid.

Amb aquest treball, María Blasco realitzava les seues primeres aportacions científiques importants, al mateix temps que començava a destacar com a experta en el procés de replicació de l’ADN. Motivada pel seu interès en els mecanismes moleculars que regulen el funcionament dels cromosomes, va sol·licitar i va obtenir una beca postdoctoral al laboratori d’investigació de Cold Spring Harbor (Nova York). Allí va treballar junt amb la persona que més ha marcat la seua trajectòria professional, Carol Greider, Premi Nobel de Medicina el 2009.

Quan el 1993 María Blasco es va incorporar al laboratori, va centrar el seu treball en la telomerasa, i molt prompte va estar en primera línia d’investigació en publicar un important article en la revista Science (1995), dedicat a un minuciós estudi de l’enzim telomerasa i els seus components.

Malgrat les diverses i atractives ofertes que la científica espanyola va rebre per a treballar als EUA, ella va decidir assumir el repte de crear el seu propi equip d’investigació a Madrid. I el 1997 va tornar a Espanya per a ser cap de grup al Departament d’Immunologia i Oncologia del Centre Nacional de Biotecnologia, CSIC.

El 2003 es va traslladar al Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO, Madrid), com a cap del Grup de Telòmers i Telomerasa i directora del Programa d’oncologia molecular.

El 2003 va ser la primera dona del món a rebre el prestigiós premi suís de la Fundació del Càncer Josef Steiner, per la seua aportació a l’aclariment del paper dels telòmers en el desenvolupament del càncer. A l’any següent, 2004, va rebre la Medalla d’Or de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO), concedida a la millor investigadora europea o al millor investigador europeu menor de 40 anys. El 2008, la Fundació Körber, radicada a Hamburg, va distingir María Blasco amb el Premi Ciència Europea, dotat amb 750.000 euros, per les investigacions sobre el càncer. Dos anys més tard, el 2010, va ser reconeguda amb el Premi Nacional d’Investigació Santiago Ramón y Cajal en l’àrea de Biologia.

Des del 2011, María Blasco dirigeix el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques, sent una de les científiques espanyoles més reconegudes internacionalment per les seues contribucions fonamentals sobre els telòmers i la telomerasa davant la funció que exerceixen en el càncer i l’envelliment.


Artista: María Barrachina

Ubicació: IES Sorolla. Carrer José María Haro, 2 (València)

Plànol

EMT Línies: 31, 32, 81, 99, N1, N9