Luz Rello

Eng. informàtica / lingüísta

Luz Rello és doctora en enginyeria informàtica, màster en processament del llenguatge natural i llicenciada en lingüística. Des del 2014 ha treballat com a investigadora a la Universitat Carnegie Mellon als EUA, i ara ha tornat a Espanya i és professora i investigadora a la Universitat IE.

La seua recerca se centra a descobrir com ajudar les persones amb dislèxia mitjançant la tecnologia, i integra els resultats en diferents aplicacions web i per a dispositius mòbils. Per exemple, les aplicacions iDEAL de lector de llibres electrònics (que presta assistència a la lectura, per a Android) o Piruletras (per a millorar l’ortografia d’infants amb dislèxia, per a iOS). El 2015 va fundar l’empresa social Change Dyslexia i va integrar els resultats de la seua investigació en la plataforma informàtica Dytective. Dytective s’ha convertit en la plataforma per a la dislèxia més utilitzada en espanyol: 350.000 persones, i s’ha implantat en centenars de col·legis públics d’Espanya. Dytective és una aplicació que ajuda les persones amb dislèxia a millorar les seues habilitats de lectura i escriptura mentre es diverteixen jugant (té 42.000 jocs personalitzables en funció de 24 habilitats cognitives). L’aplicació permet, a més, detectar en la població infantil (en un màxim de 15 minuts) si hi ha risc o no de tenir dificultats de lectoescriptura.

Actualment, Luz és consultora per a Google; professora del Departament de Sistemes d’Informació i Tecnologia a la IE Business School, i ha publicat quatre llibres, un d’aquests amb Planeta: Superar la dislexia, que ja té sis edicions.


Artista: Dúo Amazonas

Ubicació: IES Almussafes. Av. de la Foia, 1, 46440 Almussafes, Valencia

Plànol