Concepció Aleixandre

Med. Ginecologia

Gràcies a la seua formació en medicina i en pedagogia, Concepció Aleixandre va ser pionera en el camp de la salut pública, on va exercir una medicina social centrada a conscienciar les dones sobre la importància de l’educació en matèria d’higiene des de la infantesa.

Nascuda a València l’any 1862, va aconseguir ser una de les primeres dones espanyoles llicenciades en Medicina, i especialitzada en ginecologia, a la Universitat de València. I ho va fer amb un expedient brillant. El seu va ser un dels pocs casos excepcionals de l’època, ja que va necessitar una autorització especial del govern per a poder estudiar a la universitat, on coneixeria la seua gran companya Manuela Solís, una altra pionera de la medicina valenciana. Per a l’accés a l’educació superior en igualtat de condicions per a dones i homes va caldre una ordre reial signada per Alfons XIII el 1910. Al llarg de la seua carrera va publicar les seues investigacions científiques amb regularitat, va ser metgessa titular a l’Hospital de la Princesa de Madrid i va exercir com a doctora en la Beneficència Provincial de la Casa de Maternitat i Borderia. A més, va obrir diverses consultes privades en les quals cobrava a les pacients en funció de la seua capacitat econòmica i atenia gratuïtament les persones sense recursos.

Els seus treballs en el camp de la investigació la van portar a patentar el 1910 dos sistemes per a corregir el descens de la matriu. Es tractava de dos pessaris metàl·lics en forma d’anells l’objectiu dels quals era la subjecció dels òrgans pelvians. La patent mai va arribar a posar-se en pràctica, però sens dubte va ser fonamental per a descobriments posteriors.

Juntament amb la medicina i la divulgació, el tercer pilar de la seua vida va ser la lluita per la igualtat entre homes i dones. Aleixandre va ser membre de no poques societats exclusivament femenines i va mantenir un ferri compromís amb els avanços dels drets de les dones durant tota la seua vida. Se la considera la impulsora de la primera manifestació feminista a Espanya, el 1921, i va ser sòcia fundadora del Lyceum Club Femení Espanyol.

Concepció Aleixandre, considerada com una de les pioneres de la ginecologia a Espanya, va morir el 1952 a València als 90 anys.


Artista: Virginia Bersabé

Ubicació: CEIP Rodríguez Fornós. Carrer Mare de Deu de la Cabez, 26 (València)

Plànol

EMT Línies: 72, 73