Anna Lluch

Catedràtica en Medicina

Les arrels d’Ana Lluch són profundes i fortes, arrelen com els plantons de taronger amb els que treballava son pare, a l’humanisme mes optimista. Anna encarna a la perfecció la més necessària de les rebel·lies contra les injustícies: la rebel·lia treballadora, la que no para fins aconseguir canviar el món.

Va ser tremendament rebel front a les assumpcions socials quan va voler estudiar medicina sent filla de jornalers i tremendament treballadora aconseguint-lo a l’any 1978 a la Facultat de Medicina i Odontologia de València. Rebel també front a un sistema sanitari limitant i millorable quan va decidir anar-se amb el seu home i els fills menuts, pel seu compte i quasi sense diners, amb una rulot a Milan a un centre oncològic avançat, a aprendre una tècnica revolucionaria d’investigació contra el càncer de mama. I per damunt de tot ha estat i és, rebel contra la tristesa i el desànim que comporta una malaltia com el càncer.

Doctora en medicina al 1985, catedràtica de medicina des del 2010 a la Universitat de València, i des del 2015 Cap de Departament del Servei d’Hematologia i Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de València. Directora de més de 30 tesis doctorals, receptora de nombrosos premis i guardons nacionals i internacionals, molts d’ells a la totalitat d’una carrera de lluita i tractament del càncer de mama. Medalla de la Universitat de València al 2014 i Doctora honoris causa per la Jaume I de Castelló. I per damunt de tot centenars de guardons anònims, el de totes aquelles dones a les que el seu treball els ha donat esperança i qualitat de vida.

Anna Lluch ha apostat sempre per la Sanitat pública i per la necessitat de la investigació clínica: “el laboratori no pot donar l’esquena als pacients, ni la consulta por ignorar els avanços científics” ha di. També ho ha fet per les campanyes de prevenció i de diagnòstic primerenc, sense deixar de costat la importància de donar sempre un tracte humanitzat al pacient. Ella mateixa dona exemple que tot és possible: investigadora traslacional en biologia molecular i seqüenciació genètica, professora a la Universitat de València, metgessa empàtica i sensible. Sempre amb el somriure a la cara, sempre disponible per a qui la necessite.

Actualment (2019) un 85% de les dones amb càncer de mama sobreviuen a la nostra Comunitat degut a les fantàstiques campanyes de detecció primerenca i als nous tractaments diana o personalitzats, amb menys toxicitat per a la pacient. En tots estos avanços ha participat i lluitat Ana Lluch. Ella diu que ha après de la vida amb les malaltes i que cada nit les recorda a totes pensant que és el que pot fer per elles. A nosaltres és Ana qui ens ha ensenyat com és la vida, com és lluitar i treballar pel que creus i poder mirar enrere i descobrir que has deixat un món millor a les teues esquenes.

Gràcies per tot Ana.


Artista: Dafne Tree i Ana Langeheldt

Ubicació: Centre de salut Benimaclet. Façana que dona al carrer Músic Magenti

Plànol

EMT Línies: 10, 89, 90, 98