Nuria Oliver

Científica informàtica

Ferma defensora que el poder de la tecnologia pot canviar la qualitat de vida de les persones, tant a nivell individual com col·lectiu, Nuria Oliver fa 25 anys que dedica la seua carrera professional a la investigació informàtica.

Nascuda a Alacant el 1970, es va llicenciar en Enginyeria de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Madrid el 1994, amb el millor expedient a nivell nacional. Posteriorment, es va doctorar a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), en l’àrea d’intel·ligència perceptiva, i va entrar a formar part de l’equip d’investigació del Microsoft Research a Redmond, als EUA.

Després de dedicar anys a la investigació en Microsoft va tornar a Espanya per a unir-se a Telefónica I+D com a directora científica en Multimèdia, i es va convertir en la primera dona fins al moment que assoleix un lloc de directora científica en aquesta entitat.

El 2016 va continuar trencant barreres en ser nomenada la primera cap de dades en Data-Pop Alliance, una organització internacional sense ànim de lucre creada per la Iniciativa Humanitària de Harvard, MIT Media Lab i Overseas Development Institute dedicada a aprofitar les dades massives (big data) per a millorar el món. Mesos després, es va unir al Grup Vodafone com la primera directora d’investigació en Ciència de Dades.

El seu treball és conegut internacionalment amb més de 180 publicacions científiques que han rebut quasi 20.000 cites. És coinventora de 41 patents registrades, conferenciant habitual en congressos internacionals i assessora de diferents institucions i governs internacionals nacionals i internacionals. Va ser elegida fellow per l’Associació Europea d’Intel·ligència Artificial el 2016, fellow de l’IEEE i fellow de l’ACM el 2017. És acadèmica electa de la Reial Acadèmia d’Enginyeria d’Espanya (2018) i de l’Acadèmia Europea (2018).

És Doctora honoris causa per la Universitat Miguel Hernández d’Elx i el 2019 el Special Interest Group on Computer-Human Interaction de l’ACM la va triar com a membre de la CHI Academy , la més important a nivell mundial que valora aquells investigadors i investigadores que han realitzat contribucions significatives en el camp de la interacció home-màquina. Una vegada més ha sigut pionera, en convertir-se en la primera investigadora espanyola acceptada en aquesta institució.

Actualment és cofundadora i vicepresidenta de ELLIS (The European Laboratory for Learning and Intelligent Systems), cofundadora de la Fundacion unitat ELLIS Alacant, científica cap de dades en Data-Pop Alliance, assessora científica principal en l’Institut Vodafone i comissionada de Presidència de la Generalitat en Intel·ligència Artificial i Ciència de Dades en la lluita contra la COVID-19. Durant la pandèmia de COVID-19 ha liderat un equip d’investigadors que han sigut els guanyadors mundials del 500k XPRIZE Pandemic Response Challenge, sent el primer equip espanyol a guanyar una competició XPRIZE.


Artista: Alicia López “Sucri”

Ubicació: CEIP Gaspar Gil Polo (C/ Miguel Paredes, 5 46018 València)

Plànol

EMT Línies: 70, 73, 93, 95, 99