Física/Ecofeminista
Vandana Shiva és una representant destacada de l’ecofeminisme i amb el seu treball ha ajudat a redefinir la percepció de la dona del tercer món, rebent el Premi al Manteniment Ben Guanyat, en 1993. Vandana va recòrrer l’horta de València en la seua visita en 2019 en la qual va participar en la presentació del Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS).
Shiva va estudiar física a la Universitat de Panjab en Chandigarh (l’Índia) i es va graduar com a llicenciada en ciències en 1972. Després d’un breu període en el Centre d’Investigació Atòmica de Bhabha, es va traslladar al Canadà on va obtenir un títol de mestratge en Filosofia de la Ciència per la Universitat de Guelph (Ontario, el Canadà) en 1976. Tres anys després, va obtenir el doctorat per la Universitat d’Ontario Occidental amb la tesi sobre la filosofia de la física quàntica titulada Variables ocultes i localitat en la teoria quàntica.
Vandana Shiva ha lluitat per a canviar les pràctiques i paradigmes de l’agricultura i el menjar. Entre les àrees en les quals Shiva ha contribuït intel·lectualment i a través de campanyes activistes, es troben els drets de propietat intel·lectual, biodiversitat i bioètica. Respecte a això, la doctora Shiva juntament amb el seu equip del Research Foundation for Science, Technology and Ecology, van lluitar reeixidament en contra de la biopirateria del nim, de l’arròs basmati i del blat. La seua figura no està lliure de controvèrsia, sobretot per la seua oposició als transgènics i a la tecnologia agrària el que a vegades ha suposat un rebuig de part de la comunitat científica. Sense deixar a els uns o els altres indiferents, Vandana Shiva és una de les grans veus de l’activisme socioambiental.
Ubicació: CEIP Ballester Fandos. Avinguda Malva-rosa, 57
EMT Línies: 19, 31, 92, N18