Laura Lechuga

Química

Laura M. Lechuga Gómez va estudiar Ciències Químiques en la Universitat de Cadis i va obtindre el doctorat per la Universitat Complutense de Madrid, realitzat en el Centre Nacional de Microelectrònica del CSIC. És Professora d’Investigació del CSIC, i Cap del Grup de Nanobiosensores i Aplicacions Bioanalíticas en l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) a Barcelona.

La seua àrea científica d’investigació se centra en la Nanomedicina i el Nanodiagnòstic i el desenvolupament tecnològic de biosensors fotònics per al diagnòstic clínic i mediambiental descentralitzat, sent considerada una de les expertes mundials d’aquesta àrea. Ha publicat més de 300 treballs de recerca, posseeix 8 famílies de patents i quatre secrets industrials, ha impartit més de 480 conferències convidades a tot el món i ha sigut amb-fundadora de dues empreses innovadores, sent pionera a Espanya a fer-ho.

Al llarg de la seua reeixida carrera ha rebut més de 22 premis i distincions, entre altres, els dos premis científics més prestigiosos d’Espanya, com són el Premi Nacional d’Investigació en 2020 en Transferència de Tecnologia (primera dona a rebre’l) i el Premi Rei Jaume I en Noves Tecnologies 2020. També ha rebut el Premi Física, Innovació i Tecnologia de la Reial Societat de Física i la Fundació BBVA en 2016; el Premi Ada Byron 2020; El XVIII Premi d’Investigació Burdinola 2021; la Medalla de la Fundació Internacional Olof Palme 2021. En els últims anys ha sigut guardonada amb el Premi del “Lung Ambition Alliance” de Astrazeneca; amb el Premi del “Pla Nacional de Resistència als Antibiòtics” (Ministeri de Sanitat), amb el Premi de la Fundació “Codi Sèpsia” i amb el Premi Nacional de Nanotecnologia 2023. A més, és Doctora “Honoris causa” per la Universitat de Cadis.

Ha realitzat una important labor de divulgació científica des de fa més de 20 anys, sent una de les pioneres a Espanya en aquest àmbit, amb nombrosos programes de TV, ràdio, llibres, entrevistes en premsa i conferències i articles de divulgació a nivell nacional i internacional.

Laura Lechuga: “Estic molt emocionada de veure’m recollida en aquest increïble mural de Isa Nieto, que reflecteix de manera al·legòrica els meus desenvolupaments tecnològics. Espere que la meua imatge servisca d’inspiració per a tots els xiquets, i especialment, les xiquetes i que vegen que els somnis es poden aconseguir i que la ciència i la tecnologia que els envolta també la poden construir elles en el futur”.


Artista: Isa Nieto

Ubicació: CEIP Ausiàs March, Carrer Pintor Valero, 7, 46120 (Alboraia, Valencia)

Plànol

EMT Línies: 70