Investigadora en Robòtica
Investigadora en Robòtica i catedràtica de la Universidad Carlos III de Madrid (UC3M), és Doctora per la Universitat d’Extremadura (2006) amb Premi Extraordinari de Doctorat i Esment de Doctorat Europeu. Actualment desenvolupa la seua labor investigadora en el grup RoboticsLab de la UC3M.
Els seus treballs en robòtica blana i control de sistemes són reconeguts a nivell internacional. Ha col·laborat activament amb centres d’investigació dels Estats Units, França, Alemanya, Itàlia i Singapur i dirigeix projectes rellevants sobre el desenvolupament de robots assistencials blans.
Els seus treballs de recerca han sigut reconeguts amb premis com: Finalista Premi Talgo a l’Excel·lència Professional de la Dona en Enginyeria (2022, 2023, 2024), Top 100 Dones Líders a Espanya (2021), Premi Gegant Extremeny (2019), Premi Ada Byron a la Dona Tecnòloga de la Universitat de Deusto (2019), Premi d’Excel·lència a la Investigació de la UC3M (2018), Premi Dona i Tecnologia de la Fundació Orange (2018) i Premi a Millor Científica Contemporània – Selecció Espanyola de Ciència (2017), atorgat per la revista de divulgació científica QUO en col·laboració amb el CSIC.
Més enllà de la seua labor investigadora, és una científica molt compromesa amb la docència universitària i la divulgació científica. Ha participat en més d’un centenar d’activitats de divulgació, entre les quals destaca la seua col·laboració en la secció de ciència del programa de ràdio “Julia a l’Onda”, amb Julia Otero en Onda Cero. També ha treballat com a assessora científica de la pel·lícula Autòmat, produïda i protagonitzada per Antonio Banderas i desde desembre de 2024 és una de les protagonistes de Dones de ciència.
“Per a mi, protagonitzar aquest mural suposa un reconeixement al treball que he portat a terme durant anys, juntament amb el meu equip d’investigació, sobre el desenvolupament d’articulacions robòtiques toves, amb l’objectiu de construir robots amb majors capacitats assistencials i més segurs en la interacció amb els humans. Paola Delfín ha sabut captar l’essència d’aquest treball i plasmar-la d’una forma molt original en un mural que m’emociona moltíssim”, destaca Concha Monje.
Per a la investigadora de Badajoz, formar part del Projecte “Dones de ciència” no sols és una oportunitat meravellosa perquè es visibilitze la contribució a la robòtica assistencial de tot el seu equip del Robotics Lab de la UC3M, sinó també perquè ho faça igualment el talent femení. “Em sent molt afalagada d’acompanyar a través d’aquest mural l’estudiantat de l’ETSEADI, alhora que sent una responsabilitat major i un compromís encara més ferm, si això és possible, amb el meu treball de recerca i amb la repercussió que té en la societat”.