Ana Conesa

Profesora de Investigació del CSIC

Professora d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Professora de Cortesia de la Universitat de Florida (EUA). És acadèmica de número de la Reial Acadèmia d’Enginyeria d’Espanya, membre honorífic de la Societat Espanyola de Bioinformàtica i Biologia Computacional, i membre de l’equip de directors de la International Society for Computational Biology.

El seu laboratori –conesalab– desenvolupa mètodes computacionals per a l’estudi de la funcionalitat del transcriptoma i la integració de dades multiòmiques per al modelatge de processos de desenvolupament i malaltia. El seu laboratori ha creat més d’una vintena d’eines de programari que són utilitzades per desenes de milers d’investigadors en tot el món. Ha sigut pionera en la creació de mètodes computacionals per a l’aplicació de les tecnologies de seqüenciació de molècula única a l’estudi del transcriptoma.

Ha dirigit nombrosos projectes i consorcis internacionals en biologia computacional i coordinat més de trenta equips internacionals, que han rebut el finançament de la Comissió Europea, els Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units (NIH), la National Science Foundation i la NASA, entre d’altres. És assessora d’agències de finançament i instituts d’investigació en tot el món i ha creat i impartit cursos de bioinformàtica en cinc continents i ha arribat a un miler d’investigadors. Ha sigut fundadora i directora científica de la start-up Biobam Bioinformatics, empresa que desenvolupa programari amigable per a la investigació genòmica.

En la inauguració del mural Ana Conesa va mostrar la seua “enorme satisfacció per aquest preciós homenatge que em rendeix Dones de Ciència i, més encara, quan és al meu barri i ve de la universitat en què vaig estudiar”.

Conesa assenyala que el mural representa molt bé la bioinformàtica, “una disciplina que no és molt coneguda però que ha sigut fonamental per a aconseguir molts dels avanços més recents en biomedicina. A més, és una àrea en la qual les dones estem infrarepresentades, per això aquest mural és més important encara, perquè ajuda a la nostra visibilització, en particular, i de la bioinformàtica, en general”.

“Sens dubte, per a mi ha sigut un gran repte. No havia pintat mai un mural tan gran i estic supercontenta del resultat. I per a això ha sigut fonamental tant Ana, que em va ajudar molt per a preparar l’esbós, com tot el col·legi. Ha sigut molt bonic veure com els xiquets i xiquetes anaven veient l’evolució del mural, preguntant-me què era cada cosa, qui era la dona a la qual estava pintant. Per a mi, aquesta iniciativa és meravellosa, perquè dona a conèixer grans científiques com Ana i, a més, ens visibilitza també a les dones artistes”, apunta Clara Gómez Campos.

Artista:
Clara Gómez Campos

CEIP Carles Salvador

Carrer del Poeta Altet, 19, Benimaclet, 46020 València