Física
Alicia Sintes transmet a cada instant passió per la ciència, per fer-se constantment preguntes i mirar de trobar sempre les respostes. Investigadora de la Universitat de les Illes Balears, és una de les físiques de referència a nivell internacional. Des de la UIB, lidera l’únic grup espanyol que va participar en el consorci LIGO, que ara fa set anys va arribar a detectar ones gravitacionals, una fita històrica que va marcar un abans i un després en el camp de l’astronomia.
Sintes es catedràtica de Física Teòrica, experta en la posada en marxa de detectors interferomètrics i en la recerca d’ones gravitacionals de sistemes binaris de forats negres i estels de neutrons.
Va rebre el doctorat de la Universitat de les Illes Balears (UIB) el 1996; va continuar com a Marie Curie fellow i després com a investigadora postdoctoral sènior a l’Institut Max Planck de Física Gravitacional d’Alemanya; es va unir a la col·laboració GEO i la col·laboració científica LIGO (LSC n’és la sigla en anglès) quan es va fundar el 1997, i va ser una de les primeres membres del Grup de treball d’Identificació i Signatures de Fonts (ASIS).
El 2002 es va incorporar al Grup de Relativitat de la UIB com a professora associada i, des d’aleshores, és investigadora principal de la participació del grup de la UIB al LSC, membre del consell de LIGO (LSC) i del comitè executiu de GEO. També és membre del Consorci LISA i de l’equip científic del Telescopi Einstein. Actualment, dirigeix el Grup de Física Gravitacional de la UIB, i és secretària de l’Institut de Computació Aplicada i Codi Comunitari (IAC3), on coordina també les activitats de divulgació. A més, és membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME).
Alicia Sintes té una trajectòria sòlida de lideratge internacional: va ser assessora de l’Agència Espacial Europea (2007-2010), copresidenta del Grup de Recerca d’Anàlisi de Dades d’Ones Contínues LIGO-Virgo (2016-2018), membre del comitè del programa LIGO Science (que defineix el programa científic de la col·laboració), del Grup de treball d’Estimació de Paràmetres LISA (2007-2010) i del Grup de treball de Caracterització de Detectors GEO (2001-2004).
Forma part del Comitè de la Societat International de Relativitat General i Gravitacional (2019-2028), del Comitè del Programa Científic de LIGO i del Consell d’Anàlisi de Dades de LIGO, i va ser editora de la revista Astroparticle Physics (2018-2021).
Al llarg de tota la seua trajectòria ha rebut nombrosos guardons, entre els quals destaquem: el Premi Dones a Seguir 2021 (en Ciència), el Premi Ramon Llull 2017 del Govern de les Illes Balears, ser membre de la Selecció Espanyola de Ciència 2018 de Quo i el CSIC, el Premi SINCronitzats de l’Agència SINC per la seua implicació en la divulgació científica (2018), la Medalla d’Or de Palma 2017, el Premi Menorca per la Igualtat 2016 per l’exemple “d’incorporació de dones a la investigació, la docència i la gestió de la ciència” i el nomenament com a Filla Predilecta de Sant Lluís al juliol del 2018.